Kunstenaarsgesprek met Emmy Bergsma en bezoek Ecokathedraal op 14 december

Een middag met Emmy Bergsma, Louis LeRoy en de natuur.

Emmy Bergsma observeert al jaren de natuur om zich heen, dicht bij huis en verder weg. Ze is geïnteresseerd in de natuurlijke processen en de veerkracht van planten en bomen ondanks menselijk ingrijpen. Haar tekeningen gaan over het mysterie dat de natuur voor haar is, en dat er meer in te ontdekken valt dan in eerste instantie te zien is. Ze maakt werk waar de kijker in rond kan dwalen en steeds weer iets nieuws in kan ontdekken. De tekeningen bewegen zich in een gebied waar natuur en mens samenvallen en waar nieuwe vragen worden opgeworpen.

In de jaren zeventig startte Louis G. Le Roy zijn Ecokathedraal in Mildam [7 km van Heerenveen]. Een Ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. LeRoy had in Mildam een stuk grond verworven waar hij eerst een aantal bomen plantte. Daarna maakte hij met gemeente Heerenveen de afspraak dat puin van de gemeente op zijn land zou worden gebracht. De stenen werden los gestapeld, zodat dieren en planten de tussenruimtes kunnen gebruiken om te groeien en nestjes in te maken. Het ging Le Roy veel meer om het proces dan om het resultaat: mens en natuur moeten in een langdurig proces een grote complexiteit ontwikkelen. Dat proces vergt lange tijd. Daarom werd Stichting Tijd opgericht om het bouwen aan de Ecokathedraal en het uitdragen van zijn ideeën na zijn dood en ver in de toekomst voort te zetten.

De tekeningen van Emmy Bergsma en de Ecokathedraal van LeRoy hebben een duidelijke inhoudelijke verwantschap.

Daarom bieden we een inspirerende middag aan in Heerenveen en Mildam waarin u wordt uitgenodigd, om aan de hand van hun werk, de verhouding tussen mens en natuur te onderzoeken.

Programma zaterdag 14 december 2019.

13.15  ontvangst in Galerie Getekend

13.30  Emmy Bergsma gaat bij haar solo-expositie Ask the trees met het publiek in gesprek over haar werk en fascinatie voor de natuur.14.15  vertrek naar de Ecokathedraal van Louis LeRoy in Mildam

14.30  rondwandeling met gids Roelof Koster van Stichting Tijd

15.30/15.45  afsluiting met glühwein en een hapje in het atelier bij de Ecokathedraal

Maximum aantal deelnemers: 15

Kosten: 10 euro p.p.

Graag aanmelden via info@galeriegetekend.nl  (naam, telefoonnummer). U ontvangt een betaalverzoek, na betaling bent u verzekerd van deelname. Laat u ook weten of u met eigen vervoer of met OV komt?

Deel dit bericht