Sandra Kruisbrink

Sandra Kruisbrink (1961) volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Facultat de Belles Artes in Barcelona. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Ze verbleef in de winter van 2019 in een artist residency in Ålvik, een afgelegen dorp in Noorwegen. De natuur (fjord, bergen, bossen) en de stilte hadden een grote aantrekkingskracht en waren een bron van inspiratie.

Zelf zegt ze over haar werk:

Al tekenend filter ik de gefotografeerde beelden, bewerk de foto en ontleed het beeld zodanig dat het soms bijna verdwenen is. Zo zoek ik de grens op van wat ik weg kan laten. Ik werk bijna meditatief in het tekenen van een eindeloze hoeveelheid lijntjes, stipjes en minimale sporen naar mijn herinnering terug. De stilte en ongenaakbaarheid worden zo onderwerp”.

Zo lijkt haar tekenkunst lijkt in eerste instantie heel  licht en open, maar hoe langer je naar een werk kijkt, hoe meer je ziet. De tekeningen zijn heel gelaagd en het resultaat van een intensief proces, waarbij ze heel precies met potlood fijne lijntjes tekent en het beeld laat ontstaan. Daarna verdiept en versterkt ze het met andere materialen zoals pastel en tempera in zachte tinten. Zo ontstaat een verstilde poëtische sfeer.

Sandra Kruisbrink nam deel aan diverse tentoonstellingen op het gebied van de hedendaagse tekenkunst zoals All About Drawing (Schiedam), Sounds of Silence ( Apeldoorn) en Mythe en mystiek in het landschap (Drawing Centre Diepenheim).

Haar werk bevindt zich in diverse openbare- en particuliere collecties in Spanje, Nederland (o.a. Teylers Museum Haarlem en Stedelijk Museum Schiedam) en België (Musée d’ Art Moderne et d’Art Contemporaine, Liège en Museum voor Schone Kunsten Antwerpen).

In 2015 verscheen De verte nabij, de eerste grote uitgave over het werk van Sandra Kruisbrink.