Marjo Postma

Marjo Postma (1958) is multidisciplinair kunstenaar. Ze tekent niet alleen, maar werkt ook met aquarel, textiel, keramiek, grafiek, brons, fotografie, collage en performance.

Haar werk gaat over een imaginaire wereld waarin de natuur de grote inspiratiebron is. Andere bronnen zijn alledaagse vormen, dromen, ontmoetingen en gebeurtenissen.

Haar werk ontstaat associatief. “Voor mij is tekenen een manier van denken en verwerken van wat ik zie door middel van de materiële en de fysieke activiteit van het tekenen, ik noem het: denken met het potlood”.

Een terugkerend thema is de schildpad. Ze verbeeldt de dromen van de schildpad in haar tekeningen, die zichtbaar worden als abstracte beelden, maar soms is de vorm van het schild duidelijk aanwezig.Veel eigenschappen worden aan dit mythische dier verbonden, o.a.: wijsheid, geduld, langlevend, betrouwbaarheid, spiritualiteit, de connectie met Moeder Aarde. Dit wonderlijke dier draagt haar eigen, veilige huis altijd met zich mee. Toch droomt de schildpad ervan om een huis te bouwen, die zijn te zien in de tekeningen als Follie-achtige bouwsels, zonder duidelijke functie. Deze dromen worden door Postma als een soort dagboekaantekeningen op papier gezet. Ze creëert hiermee haar eigen universum.

 De tekeningen bij Galerie Getekend maakte ze tijdens een Artist in Residency in Pergola, Italië, afgelopen najaar. Ze heeft oude, bestaande technische architectuur-tekeningen van architecten in Pergola als ondergrond gebruikt voor haar werk. Deze ‘vintage’ vellen hebben al een patina en vormen een perfecte basis voor de bedachte bouwsels en schuilplaatsen (dwellings).

Marjo Postma woont en werkt in Amsterdam.