Marije Bouman
Marije Bouman (Amsterdam, 1971) studeerde in 1995 af in de richting tekenen, schilderen en grafiek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Haar huidige werkwijze kenmerkt zich door het gebruik van de witte ondergrond als lichtbron en een voorliefde voor Oost-Indische inkt. Dit wordt gebruikt in combinatie met houtskool, tere vergrijsde kleuren en rijstpapier.
“De reeks tekeningen ‘Bosgrond’ komt voort uit wekelijkse omzwervingen door de natuurgebieden rond Heerenveen. Ik hou van de winter en het vroege voorjaar. Dan is er veel wind, en alles is heel ijl. De lucht, het licht. De bomen zijn doorschijnend. Het volume van gebladerte en van het leven is ver weg. Dat inspireert me, dat maakt dat ik scherper kan kijken. De plekken waar het stil is en waar de vormen associaties op gang brengen zijn schaars, ik koester ze. Het doet een beroep op een kracht die in ieder mens latent aanwezig is, het mythische denken, een manier waarop de mens zich met de wereld om zich heen verbindt, zonder eigenbelang en zonder praktisch nut.”
Het werk van Marije Bouman is opgenomen in de collectie van Museum Belvédère, Julia Jan Woutersstichting, FB Oranjewoud, particuliere verzamelaars e.a.