Hanneke Francken

Hanneke Francken (Rijnsburg, 1976) tekent op groot en klein formaat papier kleurrijke of zwart-witte denkbeeldige landschappen waarin dieren vogels en vegetatie samenvloeien. 

Zelf zegt ze over haar werk: “Als vanonder een microscoop bekeken, zoom ik in op een microwereld van waaruit mijn fascinatie voor de cyclus van het leven is ontstaan. Door gebruik van motieven en symbolen uit de (kunst)geschiedenis wordt hieraan uiting gegeven in het werk.  

Dit leidt in mijn tekeningen tot thema’s als mythologie, natuur, evolutie en eeuwigheid. Ze zijn met elkaar verweven in een rijk geïllustreerd universum met onder meer cellen, organismen, gevogelte, wild, en vegetatie in een expressieve en tegelijkertijd poëtische beeldtaal, als weergave van een samenvloeiing  waaruit nieuw leven ontstaat. De context of locatie van de beeltenissen speelt geen rol. Elementen uit verschillende plaatsen en tijden zijn bij elkaar geveegd binnen één kader dat meerdere perspectieven toont”. 

Hanneke Francken studeerde in 1999 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en exposeerde sindsdien in binnen- en buitenlandse musea en galeries. Haar werk is opgenomen in diverse museale en particuliere collecties. Ze woont en werkt in Leiden.