Jitske Bakker

Jitske Bakker (Delft, 1982) studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Beeldende kunst en vormgeving. Ze woont een werkt in Amersfoort.

Jitske tekent vooral met houtskool op papier. Met deze eenvoudige middelen maakt ze heel gedetailleerde denkbeeldige landschappen waarin de kijker met zijn blik kan ronddwalen. Afgelopen half jaar ontstonden ook werken waarin al eerder bewerkt en gekreukt papier basis vormde voor nieuwe ‘kreukel’landschappen en denkbeeldig gesteente, soms ook resulterend in kleinere reliëfs.

Zelf zegt ze over haar werk: “Herinneringen aan bergwandelingen uit mijn vroege jeugd en het blijvende verlangen om te trekken en te ontdekken vormen de basis voor mijn denkbeeldige landschappen op papier. Hoewel de top vaak wel het doel was, werd ik vaak al betoverd door het niet weten wat er achter de volgende bocht zou komen, de hobbelige, kronkelende, voort-rollende uitzichten en rotsformaties bol van vreemde wezens die in het onderweg zijn aan alle kanten opdoemden. Er is een nog altijd voort-durende reis die ik maak in contact met het zachte, uitwisbare houtskool –of krijt. De wereld die in de schijnbare eenvoud van deze aardse materialen geborgen ligt probeer ik te ontlokken in een voorzichtig proces van continu toevoegen en weghalen.”

Haar werk was onder meer te zien in Het Tekenkabinet (Amsterdam), Willem Twee (Den Bosch Het Rietveld paviljoen/museum Flehite, MIR project en Kunsthal KAdE (Amersfoort) en is opgenomen in diverse collecties.