Emmy Bergsma

Emmy Bergsma (1960) studeerde Visual Arts aan de AKI (ArteZ) in Enschede en volgde een masterclass tekenen aan het Drawing Centre in Diepenheim.

Ze kreeg diverse stipendia en had werkperiodes in het buitenland, waaronder Indonesië en Rome. Ze nam deel aan tentoonstellingen in musea en in kunstcentra in binnen -en buitenland. Ze woont en werkt in Zwolle.

Emmy Bergsma heeft een Nederlandse vader en een Indische moeder. De herkomst van haar ouders speelt zeker een rol in haar denken en in haar werk. Hierin ligt een verklaring voor de combinatie van haar rationeel observerende vermogen en haar gevoel voor het mystieke.

‘Ik ben geïnteresseerd in het zichtbare en het onzichtbare: in de ontembare groeikracht van de natuur, die de menselijke drang tot ordening bedekt en overwoekert en de mysteries rond de heilige bomen die het licht vasthouden en waarin verborgen krachten en verhalen huizen.” 

Haar werk gaat over planten en mensen en hoe deze verworteld zijn met elkaar. Ze is gefascineerd door grote botanische tuinen en ook kleine botanische landschappen die ontstaan in de kieren van de stad: tussen stoeptegels, op muren, rondom bomen. Ze verwondert zich over de groei en het pad dat planten nemen, alles overwoekerend` en alle moeite die wij mensen erin steken om deze te ordenen op onze manier. Met humor en melancholie gaan haar tekeningen over de krachtmeting, frivoliteit en ernst tussen deze verschillende entiteiten, die tegelijk intens verbonden zijn met elkaar. 

Emmy Bergsma tekent vooral met houtskool, pastel en krijt. Op klein of juist groot formaat. Maar altijd tekenen om zo de verstrengeling van het zichtbare en niet zichtbare te kunnen laten zien en om het gevoel van puurheid en kwetsbaarheid uit te drukken dat het krachtenspel tussen de botanische en de menselijke wereld kenmerkt.