CHRISTIAAN KUITWAARD

Christiaan Kuitwaard (1965) was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Hij studeerde daarna aan de kunstacademies van Groningen (1985 – 1986) en Kampen (1986 – 1991). Na zijn afstuderen exposeerde hij regelmatig in binnen- en buitenland. Hij woont en werkt in Oldeberkoop (Frl.).

Zijn tekeningen tonen strakke structuren waarin het landschap als beeld doorschemert. Hij bouwt dit beeld op door in een raster verschillende cirkeltjes te tekenen, of hij legt over het beeld een raster zodat het meer naar de achtergrond verdwijnt. Wanneer je zijn tekeningen vanaf een afstand bekijkt, zie je een landschap, zodra je het werk nadert wordt het steeds abstracter en van zeer dichtbij lijkt het een patroon.

Mijn tekenwerk is in twee groepen in te delen; autonome tekeningen en schetsboektekeningen. Met autonome tekeningen bedoel ik tekeningen die geëxposeerd kunnen worden, dat zijn in mijn geval zgn. structuur tekeningen, portretten van dichters en de tuin-tekeningen.

In mijn structuurtekeningen ben ik op zoek naar een ordelijke en rationele structuur waarmee ik een beeld probeer op te bouwen. Zo breng ik de visuele werkelijkheid terug tot een opsomming van kleine onderdeeltjes. Het blijft een spel tussen het dwingende van de waarneming en de behoefte om de abstracte ritmische structuur die daarin is verborgen te onderzoeken.

In mijn tuintekeningen probeer ik in één tekening verschillende momenten van lichtval vast te leggen. De schetsboek tekeningen maak ik, om overzicht te krijgen in de ruimte waarin ik mij bevindt. Met een fineliner maak ik snelle kleine tekeningen in een schetsboekje (als een soort camera). Ik noem ze dan ook ‘snapshot’ tekeningen.

Christiaan Kuitwaard nam onder meer deel aan tentoonstellingen in Museum de Fundatie, Museum Kranenburg en Museum Belvédère. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse museale, particuliere- en bedrijfscollecties.