Heerenveen krijgt tekenkunstgalerie

HEERENVEEN Volgende week opent de eerste expositie in Galerie Getekend aan de Stationsstraat in Heerenveen. Een gloednieuw initiatief van Stina van der Ploeg.

‘Je ziet hand van kunstenaar, en diens gedachten op papier’

GITTE BRUGMAN

Waar zo nu en dan galeries sluiten omdat het kunstklimaat ze niet gunstig gezind is, durft Stina van der Ploeg het aan een nieuwe te beginnen. Hiermee gaat ,,een lang gekoesterde wens’’ in vervulling. Ze richt zich op hedendaagse tekenkunst van Nederlandse kunstenaars.

Van der Ploeg is afgestudeerd kunsthistoricus en heeft 25 jaar ervaring in het culturele veld. Ze werkte bij een uitgeverij op gebied van kunst en cultuur, bij galeries en verrichtte culturele beleids- en managementwerkzaamheden bij gemeentelijke overheden en musea. Zo was ze interim afdelingshoofd bij het Rijksmuseum in Amsterdam en directeur bedrijfsvoering bij Museum Belvédère in Heerenveen.

En nu heeft ze haar eigen galerie. ,,Ik ben daardoor curator van mijn eigen tentoonstellingen’’, zegt ze trots. ,,Ik kan nu zélf bepalen, kunstenaars helpen, kiezen…’’

Al lange tijd is ze gefascineerd door tekeningen. ,,Het begint al bij kinderen. Je geeft ze een potlood en ze tekenen.’’ Op de middelbare school had ze les van Pier Feddema, een van de leden van het gezelschap Yn ’e line. ,,Die zette je aan het werk en dan ging hij ondertussen voorlezen. Hij was heel gul met complimenten.’’ Ze vermoedt dat daar de liefde voor tekenen is gegroeid.

Tijdens haar studie kunstgeschiedenis werd tekenen vaak niet als autonome kunstvorm beschouwd, maar eerder als fundament voor andere disciplines, zoals de schilderkunst en bouwkunst. ,,Ik vind juist tekeningen heel persoonlijk, intiem… Je ziet direct de hand van de kunstenaar, en de gedachten van een kunstenaar op papier.’’

Bovendien zijn tekeningen nog wel betaalbaar, zegt ze. ,,Je hebt uniek werk, maar niet heel duur.’’

Van der Ploeg is al druk met haar planning voor de komende maanden. Ze opent met een groepsexpositie met werk van Christiaan Kuitwaard, Harm van den Berg, Sandra Kruisbrink en Emmy Bergsma. Vooral om verschillende stijlen te laten zien. ,,Van heel gelaagd, verstild en poëtisch tot geometrisch en grafisch. Van rijk gebruik van verschillende materialen tot sobere pen- en potloodtekeningen.’’ Daarna gaat ze – met ook deze kunstenaars – solotentoonstellingen maken.

Bij deze eerste gelegenheid toont ze geen groot werk. ,,Het is een galerie aan huis, in een monumentale villa met praktijk uit 1908. De voormalige praktijkruimte is verbouwd tot een kabinetachtige ruimte.’’ Van der Ploeg sluit niet uit dat er in solo’s wel groter werk te zien zal zijn.

De eerste expositie opent vrijdag 24 mei (voor genodigden) en is vanaf zondag 26 mei tot en met 1 september voor publiek te zien. De tentoonstellingen die volgen, duren steeds twee maanden. Galerie Getekend is open op vrijdag- en zondagmiddag (12-17 u) en op afspraak.

Deel dit bericht