Opgaan in tekenkunst bij Galerie Getekend

Dichter bij een kunstenaar kun je haast niet komen dan door zijn tekeningen te bekijken, vindt Stina van der Ploeg. In haar nieuwe Galerie Getekend in Heerenveen neemt ze haar publiek mee in de wereld van de hedendaagse tekenkunst.

Diane Romashuk 

Heerenveen | Schilderijen zijn vaak spektakelstukken, tekeningen eerder sober en vaak subtiel maar altijd ook eerlijk, kwetsbaar en puur”, omschrijft kersverse galeriehoudster en kunsthistoricus Stina van der Ploeg waarom ze zo van tekenkunst houdt. ,,En waar bij schilderen bij een foutje gewoon een nieuwe laag verf over het werk kan, tonen tekeningen bij uitstek de hand van de kunstenaar.”

,,Zo knap hoe een kunstenaar met slechts een paar lijnen al een beeld kan suggereren”, licht ze toe. ,,Soms zie je bijvoorbeeld ook letterlijk wat hij schetsend uitprobeerde voor hij de mooiste variant voor zijn schilderij koos. Tekeningen brengen je dichter bij de kunstenaar en dichterbij dan dit kom je ook bijna niet.”

Tekenkunst schreeuwt niet maar is wel rijk, wil Van der Ploeg maar zeggen. En divers, zo toont ook de groepsexpositie Getekend waarmee haar gelijknamige galerie aan de Stationsstraat in Heerenveen zondag opent voor publiek.

,,Er is werk te zien van Harm van den Berg uit Amsterdam, hij zet met potlood heel minuscule grafische elementen op papier.” Emmy Bergsma uit Zwolle tekent juist heel weelderig en verwerkt buiten potlood en krijt ook andere materialen in haar kunst. Sandra Kruisbrink uit Amsterdam maakt gelaagde beelden geïnspireerd op de natuur. En bij Christiaan Kuitwaard uit Oldeberkoop schemert het landschap dan weer door in zijn uit rasters en cirkels opgebouwde structuurtekeningen.

Oude dokterspraktijk

De galerie kreeg een plek onder eigen dak. ,,We wonen in een monumentale villa uit 1908. Waar de galerie nu zit hadden de vorige bewoners een dokterspraktijk”, zegt Van der Ploeg. ,,Het is een intieme ruimte met kabinet-achtige setting. De wanden zijn donker geverfd om de tekeningen mooi tot hun recht te laten komen.”

Met de galerie gaat voor Van der Ploeg een langgekoesterde wens in vervulling. Al op de middelbare school had ze een voorliefde voor het vak tekenen. Ze kreeg les van Pier Feddema, expressionist en lid van kunstenaarsgroep Yn ’e line. ,,De lessen waren heel klassiek maar ook heel leuk en bijzonder. Dan moesten wij gaan tekenen en dan zat hij on- dertussen voor te lezen.”

Na haar studie kunstgeschiedenis werkte ze onder meer in diverse galeries, was ze redacteur bij een in kunst en architectuur gespecialiseerde uitgeverij en adviseerde ze gemeenten op cultureel vlak. Ook was ze interim afdelingshoofd bij het Amsterdamse Rijksmuseum en directeur bedrijfsvoering bij Museum Belvédère in Heerenveen. ,,Met levende kunstenaars werken heb ik altijd het boeiendst gevonden”, zegt ze. ,,Daarbij spreekt een galerie mij aan vanwege de combinatie van zelf exposities maken, zelf kunst uitzoeken en daarvoor ateliers bezoeken. Dit is de wereld waarin ik me thuis voel.”

Met de galerie richt ze zich specifiek op de hedendaagse tekenkunst. ,,Van oudsher worden tekeningen toch vooral gezien als opmaat voor uiteindelijke schilderkunst of bij- voorbeeld architectuur. Met name de laatste decennia zie je dat teken- kunst meer terrein wint als autonome kunstvorm.”

Redelijke prijs

Ook het publiek loopt wel warm voor tekenkunst meent ze. ,,Het is ook minder kostbaar dan schilderkunst. Voor een redelijke prijs, zeg 500 tot 2000 euro, kun je al een prachtig werk in huis hebben. Voor een olieverfschilderij moet je vaak wel even sparen.”

Met name de laatste decennia zie je dat tekenkunst meer terrein wint als autonome kunstvorm

Terwijl sommige andere galeries worstelen om het hoofd boven water te houden of de laatste jaren de deuren zelfs moesten sluiten – zoals dit jaar nog Galerie Zofier in Beetster- zwaag – durfde Van der Ploeg haar avontuur mede daarom ook wel aan. ,,Als je een heel grote ruimte hebt en zo veel vaste lasten, dan lijkt de uitdaging me inderdaad heel groot. Maar die heb ik niet, en tekenkunst is toch weer een ander soort kunst.”

Alle werken in de galerie zijn te koop, evenals de uitgebreidere selectie op de website. Voor na de ope- ningsexpositie heeft Van der Ploeg ook al plannen. ,,Ik heb nog wel wat namen in mijn hoofd. Maar nieuw talent vinden en hun werk tonen lijkt me in de toekomst ook een mooi streven.” Van alle deelnemende kunstenaars komt er in elk geval ook nog een solo expositie. ,,Van Harm van den Berg en Emmy Bergsma nog dit jaar. Met een solo kunnen ze echt uitpakken en bijvoorbeeld ook hun veelzijdigheid laten zien.”

Galerie Getekend opent zondag en is open op vrijdagen en zonda- gen van 12.00 – 17.00 uur en op afspraak. De groepsexpositie Getekend is tot en met 1 september te zien, galeriegetekend.

Deel dit bericht