4-3  t/m 1-5-2022

Up, down and below

Femke Gerestein (1982) legt haar lichaam in actie vast in grafiet (potlood- of poedervorm) op groot en klein formaat papier. Ze is altijd aanwezig in haar werk: soms verhuld, soms prominent.

Zelf zegt ze over haar werk: Ik fotografeerde mezelf in een beweging, die ik heel vaak herhaalde om het juiste beeld en de gewenste intensiteit te verkrijgen. Aan de actie en aan de registratie daarvan ligt een proces vooraf waaruit de beweging voortkomt. Dat proces is persoonlijk en verweven met mijn leven en met mezelf. Ik zet mijn lichaam in als object dat ik in een bepaalde beweging, houding en vorm kan vastleggen. Een object met een buitenkant die een ander en ikzelf zie(t). Het is ook mijn lichaam waarmee ik een beweging, houding, vorm en mijn omgeving ervaar. Waarmee ik in de wereld sta. Een wereld en een lichaam waarmee ik me moet verhouden, waarin ik aanwezig wil zijn of juist helemaal niet. 

Grafiet is het materiaal waarmee ik de afgelopen tien jaar hoofdzakelijk werk. De foto’s dienen als basis, als beeldherinneringen aan de actie. De camera legt me vast vanuit het perspectief van een ander, met een blik van buitenaf. In grafiet bouw ik het beeld op van binnen uit. De intens beleefde ervaring en de daarmee gepaarde emoties verwerk ik in het grafiet. Dat betekent niet dat ik me tijdens het werken laat leiden door mijn emoties. Ik werk procesmatig, geconcentreerd, vaak met een streng grid en vaak maanden aan een werk.”

Femke Gerestein studeerde in 2004 af aan de AKV/St Joost in Breda. Ze exposeerde in binnen- en buitenland. Haar werk was nog niet eerder in Fryslân te zien. Ze woont en werkt in Middelburg en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. 

Up, down and below was te zien van 4 maart tot en met 1 mei 2022.