12-11  T|M  7-1-2024

In Between Mountains

In deze solopresentatie toonde Gam Bodenhausen nieuwe, oudere en niet eerder geëxposeerde tekeningen.

Het werk van Gam Bodenhausen (Geldrop, 1973) ontstaat in een combinatie van orde en chaos. Vergelijkbaar met geologische processen. Met een enkel potlood op papier ontwikkelt zich een gelaagde wereld, die net zo overwoekerd als georganiseerd lijkt. In het werk van Gam worden gedachten en informatiestromen omgevormd tot composities van stukken landschap met natuurlijke en kunstmatige structuren. Door het weglaten van kleur ontdekt ze nieuwe elementen die ze met haar potlood naar de voorgrond wil brengen. Ze bevatten een verwijzing naar de tastbare wereld.

“Ik voel een grote aantrekkingskracht tot de duizelingwekkende dichtheid van materie. Telkens als ik inzoom op een stukje werkelijkheid – een rots, plant, stuk plastic of huid – ontstaat er een nieuwe wereld. Dat gebeurt ook wanneer ik de dingen van een afstand bekijk en het landschap zich onderscheidt in donkere en lichte vlekken.”

Gam Bodenhausen studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en volgde daarna de Post-opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk werd geëxposeerd in musea in binnen- en buitenland (momenteel in de tentoonstelling “Dwarsverbanden” in het Van Abbemuseum in Eindhoven) en is  opgenomen in publieke en particuliere collecties. 

Han Steenbruggen, directeur-conservator van museum Belvédère sprak met Gam over het werk. Dit gesprek is te zien op het Youtubekanaal van Galerie Getekend en op de nieuwspagina van deze site.