6-9 t|m 3-11-2019

EMERGE

HARM VAN DEN BERG (1970) exposeert voor het eerst zijn recente tekeningen. Enkele werken waren, als eerste kennismaking, te zien in de openingstentoonstelling van Galerie Getekend.

Harm van den Berg onderzoekt de begrippen natuur, landschap, ruimte en schaal in diverse disciplines. Sinds enkele jaren maakt hij tekeningen met potlood op papier van klein en groot formaat. Ze doen denken aan een grafische weergave van computerdata of een wetenschappelijk proces waaraan schaalaanduiding ontbreekt. Een mengeling van ontwerp en natuurlijke groei, herkenbare en onherkenbare vormen. 

“Het zijn minuscule grafische elementen die ik aan elkaar koppel” zegt Harm van den Berg. “Door het veelvuldig herhalen van dezelfde vormen ontstaan variaties in een fijnmazige structuur. Tijdens het tekenen wissel ik deze grafische elementen af. Dat gaat spontaan als een soort automatisch schrijven. Een improvisatie zonder dat ik alle controle verlies, een proces dat ik bewust opzoek.”“In deze tijd, waarin steeds meer zicht is op het allerkleinste en het allergrootste, versmelten wetenschap en techniek meer en meer met de natuur. Iets wat mij fascineert, maar ook licht verontrust. Dit speelt mee bij de totstandkoming van deze associatieve tekeningen.” 

Harm van den Berg woont en werkt in Amsterdam. Hij gaf performances en toonde zijn werk o.a. in De Paviljoens, het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), Galeria Klovicevi in Zagreb, het Crossing Border Festival, Zoo Gallery in Nantes, W139, het Goethe Instituut, Arti et Amicitiae en AC Institute New York. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine gelijknamige publicatie met teksten van Peter van der Meijden en de kunstenaar.

Foto’s: Harm van den Berg