8-11 t|m 5-1-2020

Ask the trees

EMMY BERGSMA observeert al jaren de natuur om haar heen, dicht bij en ver weg. Ze is gefascineerd door de veerkracht ervan ondanks menselijk ingrijpen. Haar werk gaat over het mysterie dat de natuur is en dat er meer in te ontdekken valt dan in eerste instantie te zien is. En hoe mens en natuur met elkaar zijn verweven.

In de tentoonstelling ASK THE TREES toont ze dit krachtenspel met humor en melancholie. Ze verwondert zich over de groei en het pad dat planten nemen, alles overwoekerend en alle moeite die wij, mensen, erin steken om het te ordenen op onze manier. Indirect gaat het natuurlijk over haarzelf. Zij, als kind van een Indische moeder en Nederlandse vader is de verwevenheid van het gevoel voor het mystieke (de planten) en de rationele observatie (de mens). Ze tekent onder meer met houtskool, pastel en krijt op verschillende soorten papier.

Emmy Bergsma (1960) studeerde aan de AKI (ArteZ) in Enschede en volgde een masterclass aan het Drawing Centre in Diepenheim. Ze kreeg diverse stipendia, had werkperiodes in het buitenland en nam deel aan tentoonstellingen in musea en kunstcentra in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Zwolle.

Foto’s: Studio van Peet