Agatha van Amée (1967) is een verhalenverteller in beelden. Zij grijpt terug op haar persoonlijke herinneringen en vraagt zich daarbij af of deze bepalen wie je bent. Zo bevolken haar oerwoudachtige tekeningen en ‘pop-up doosjes’ objecten zoals kroonluchters, Perzische tapijten en schemerlampen die zij zich herinnert van bij haar grootouders thuis, die als vanzelfsprekend een plek vinden tussen het gebladerte.
Vanuit een herinnering groeit een verhaal zoals vanuit een plant een oerwoud kan groeien. Zij zoekt al tekenend naar het vervolg van de herinnering als naar een speld in een hooiberg. De tekening groeit zo organisch vanuit verschillende punten die langzaam al werkend met elkaar worden verbonden met open en ongewisse ruimten daartussen. Er gaan geen voorstudies aan vooraf. Detaillering is van belang om te zoeken naar de vorm en ruimte te bieden de herinnering helemaal terug te halen. Ze gebruikt het ook om dieptewerking te creëren: gedetailleerde vormen zijn altijd dichtbij terwijl vage vormen verder weg lijken. Zij wil dat de tekening als een ruimte wordt ervaren waar je als het ware doorheen kunt dwalen.
Haar voorkeur gaat uit naar houtskool en Siberisch krijt. Zij houdt van de grafische kwaliteit van deze materialen. Sinds anderhalf jaar combineert zij dit op subtiele wijze met gewassen inkt. Hiermee kan zij contrasten en veel nuances creëren. De rand van iedere lijn die gezet wordt heeft iets vaags en organisch wat voor Van Amée ook direct met herinneringen te maken heeft want die zijn zelden scherp.
De pop-up-achtige doosjes zijn geïnspireerd op de Middeleeuwse reisaltaars. Zij zijn ontstaan als reactie op de coronapandemie. Het reizen was alleen nog in het hoofd en al tekenend mogelijk. Het idee was om het reisaltaar thuis neer te zetten zodat de geest nog kon reizen. Agatha van Amée vond daarmee een nieuwe werkwijze die zij steeds verder uitbouwt. Binnenkort zal zij in Utrecht een levensgrote 3D tekening laten zien waar je als kijker letterlijk doorheen kunt wandelen.
Tekst: Marije Bouman
Afb.: It was one of those moments, 2021, houtskool op papier/verzenddoos, 18 x 20 x 6 cm.